Dagelijks consumeren ruim 100 miljoen mensen binnen en buiten Europa vlees en vleesproducten van Nederlandse origine.
Deze miljoenen mensen vertrouwen (blindelings) op de veiligheid en onberispelijke kwaliteit van dit Nederlandse vlees. De COV en de aangesloten ondernemingen werken hier voortdurend aan.
Om waarborgen te bieden voor de kwaliteit en veiligheid werken de bij de COV aangesloten producenten met verschillende nationale, Europese en internationale kwaliteitsstandaarden.
Nederlandse vleesondernemingen zijn mede door het permanente toezicht van de NVWA de strengst gecontroleerde ondernemingen binnen de voedselsector.
Herkomstzekerheid en voedselveiligheid zijn voor de Nederlandse vleesindustrie van het grootste belang. Het hele productieproces, van boerderij tot aan de winkel, wordt goed bewaakt en gecontroleerd. Zo bieden de bedrijven waarborgen dat de consument in binnen- en buitenland kan vertrouwen op verantwoord geproduceerd Nederlands vlees.
Kwaliteitsbeleid
Systemen en werkwijzen om kwaliteit en veiligheid te waarborgen worden voortdurend verder ontwikkeld. Dit gebeurt vanuit de COV samen met de leden en in nauwe samenwerking met de ketenpartners. Dat is dus met leveranciers én afnemers en veelal ook in dialoog met overheden, stakeholders en maatschappelijke organisaties. Met moderne middelen blijft de kwaliteit en de veiligheid op hoog niveau. Zo zijn en blijven Nederlandse vleesproducenten internationaal toonaangevend. Die status geldt derhalve de hele keten: van veevoer, de gezondheid en welzijn van het dier tot aan de kwaliteit en de hoge voedzaamheid van vlees- en vleesproducten.
De COV initieert acties en maatregelen om bedrijfsprocessen waar mogelijk te optimaliseren en de kwaliteit en de voedselveiligheid te helpen garanderen. Op de agenda staan een integriteitsmodule, het invoeren van leveringsvoorwaarden en de centrale database met monsternames van vleesproducten. De COV geeft dit programma vorm in initiatieven en stimuleert de samenwerking binnen en tussen bedrijven, samenwerking in de keten en in wisselwerking met de samenleving.
-
Interview met Bert Urlings
Kwaliteit is waar het om draait bij Vion Food. Om te voldoen aan wensen uit de markt, werkt deze grootste vleesverwerker van Europa met eigen, strenge eisen op het gebied van kwaliteit ‘Wij kunnen het alleen goed doen als de eigen organisatie op orde is”, zegt Bert Urlings, director quality assurance bij Vion.
Eigen standaard
Vion werkt met een eigen HACCP-standaard en met ISO 9001, de internationale norm voor kwaliteitsmanagementsystemen. Zo kan worden beoordeeld of de organisatie voldoet aan de eisen van afnemers, specificaties, wet- en regelgeving en de eigen eisen van Vion.
Urlings: ‘Met een uniforme norm voldoen al onze productiebedrijven aan alle eisen van de afnemers. Dat reikt tot alle belangrijke ‘global food markets’, zoals Australie, China, Zuid-Korea, Japan en de Verenigde Staten.
Lees hier het hele interview. -
Vion Quality Mark
Vion Food heeft eigen aanvullende systemen voor de verificatie en borging van processen.
Bij deze marktleider in varkens- en rundvlees wordt decentraal, per locatie, uitgevoerd volgens een vast gemeenschappelijk protocol. De verkregen gegevens worden in een centrale database opgeslagen. De verschillende managementniveaus (business unit, locatie en zelfs op afdelingsniveau) werken met deze analyses aan continue verbetering van de processen.
De toepassing van interne standaarden wordt via peer-review systemen geborgd. Dit betekent, dat kwaliteitsmanagers van andere vestigingen interne audits uitvoeren bij de zusterbedrijven. Deze worden aangevuld met externe auditoren, zogenaamde third-party audits. Geaccrediteerde certificerende instellingen voeren aangekondigde en niet-aangekondigde audits uit en certificeren de bedrijven van Vion. Voorbeelden van deze externe auditoren zijn Lloyds en SGS.
Een aantal afnemers van Vion voert daarnaast aangekondigde en niet-aangekondigde controles uit op de kwaliteitssystemen. Een voorbeeld hiervan is het Britse retailbedrijf Tesco, dat onaangekondigd het voedselveiligheidssysteem en de borging van dierenwelzijn laat controleren.