Ondernemingen in de NL vleesbranche werken voortdurend aan het verder verbeteren van de waarborgen die zij bieden. Vanuit de COV gebeurt dat met de leden én met ketenpartners. Dat betekent met leveranciers (veehouders) én afnemers (supermarkten) en in dialoog met overheden, stakeholders en maatschappelijke organisaties. Het doel is toonaangevend te zijn en te blijven, in de hele keten: van veevoer, van de gezondheid en het welzijn van het dier tot aan de kwaliteit en de hoge voedzaamheid van de vele vlees- en bijproducten.
Het COV Actieplan (2015) is een programma om bedrijfsprocessen waar mogelijk te helpen optimaliseren en kwaliteit en veiligheid nader te borgen. Het programma verbindt activiteiten en aandachtspunten die de COV met de leden de afgelopen jaren in gang heeft gezet. Op de agenda staan een integriteitsmodule, het invoeren van leveringsvoorwaarden (inkoopeisen), een centrale database met monsternames van vleesproducten, alsmede een programma rond de naleving van de CAO.
Pijlers COV Actieplan
Het COV heeft een actieplan lopen met de pijlers Ketenrelaties, Kwaliteit, Arbeid, Integriteit en Transparantie.
Aandachtspunten zijn een integriteitsmodule, voorwaarden voor levering (inkoopeisen), een centrale database met monsternames, alsmede een programma rond de CAO.
Taskforce Voedselvertrouwen
In de COV aanpak zitten acties vanuit de Taskforce Voedselvertrouwen (2013) met daarin vertegenwoordigers van de NL overheid en het bedrijfsleven in de diervoer-, zuivel- en vleesketens. Naar aanleiding van incidenten (etiketteringsfraude) rond vleesproducten had deze Taskforce tot doel om kansen en bedreigingen in beeld te brengen en een impuls te helpen geven aan het publieke vertrouwen in voedsel. Gerealiseerde acties zijn de zogeheten witte lijst en het inrichten van een website www.ketenborging.nl met alle (NVWA) gecertificeerde kwaliteitsschema’s.
Onderzoeksraad
Naar aanleiding van incidenten en issues rond vlees heeft de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) de NL vleessector tegen het licht gehouden. In het OVV-rapport ‘Risico’s in de vleesketen’ heeft de raad geadviseerd de productveiligheid verder te verbeteren door meer verantwoordelijk te voelen voor een breed (maatschappelijk) doel: veilig vlees voor consumenten. De raad adviseerde de vleessector daarbij ook om transparanter te worden.
-
Inkoopeisen levende dieren
Bij eerdere incidenten is de COV erop gewezen dat zij in algemene inkoopvoorwaarden (voor de leden) geen ketenaspecten heeft staan en dat daar een kans ligt om extra garanties te helpen afdwingen. Het gebruik van besmet veevoer door een veehouder kan enorme consequenties hebben voor een slachterij (tot recall). Ook als veehouders niet zouden voldoen aan regelgeving inzake kwaliteitssystemen of zelfcontrole (MKS) kan dit forse gevolgen hebben voor de slachterij.
Met het herformuleren van algemene inkoopeisen wil de COV de verantwoordelijkheden duidelijk neerleggen in de keten en garanties vragen voor eisen die voortkomen uit maatschappelijke discussies. De COV heeft zich ten doel gesteld dat de aangesloten slachterijen allen werken met vergelijkbare inkoopeisen waar het gaat om maatschappelijke verwachtingen, het dierenwelzijn of voedselveiligheidsissues. Verantwoordelijkheden rond het zorgvuldig houden en adequaat aanleveren van slachtvee worden daar gelegd waar deze horen en daar kan niet aan worden getornd.
De COV heeft zodoende werk gemaakt van nieuwe (algemene) inkoopeisen. In eerste instantie ging het om nieuwe inkoopvoorwaarden. Veel slachterijen werken met eigen inkoopvoorwaarden die op punten kunnen afwijken van COV voorwaarden. Daarom is besloten dat de COV inkoopeisen opstelt en de bij de COV aangesloten slachterijen (minimaal) deze eisen voor levende dieren opnemen in de eigen voorwaarden. Medio zomer 2016 hebben COV-leden de COV inkoopeisen geïntrigeerd in de eigen voorwaarden. In de algemene ledenvergadering (feb. 2016) zijn de COV leden akkoord gegaan met de algemene inkoopeisen, die daarmee (statutair) onderdeel geworden zijn van het COV-lidmaatschap. -
Database monitoringsresultaten
Hoewel voedsel (inclusief vlees) in Nederland veiliger is dan ooit, geven issues en (grotere) incidenten van afgelopen jaren een beeld dan wel een gevoel bij (een deel van) het publiek dat dit wellicht niet het geval is. De COV wil de reguliere goede status maar ook de trends op het gebied van de veiligheid van Nederlands vlees beter in beeld krijgen door het laten inrichten van een centrale database met (anonieme) monitoringsgegevens van de lid-bedrijven.
Om monitoringsgegevens centraal te kunnen beheren en algemene ontwikkelingen (periodiek) in beeld te krijgen bouwt en onderhoudt de COV een database voor alle monitoringsuitslagen van verplichte monsternames. Door de uitslagen te koppelen kunnen afwijkingen worden geïdentificeerd en geanalyseerd. Mocht iets voorvallen bij een diersoort, bij diervoer, in een regio of bij een bedrijf kan tot actie worden overgegaan, al dan niet samen met de NVWA.
Elke slachterij en elk vleesverwerkend bedrijf in Nederland neemt vrijwel dagelijks diverse wettelijk voorgeschreven microbiologische analysemonsters. Verder doen de meeste vleesbedrijven microbiologische onderzoeken (en/of chemische analyse) in het kader van (1) eisen voor export naar landen buiten de EU; (2) deelname aan mogelijke plussystemen van de NVWA; (3) door verhoogde monitoring voor kwaliteitssystemen; (4) om private afspraken door marktpartijen. (5) eigen aanvullende kwaliteitseisen.
De COV database betreft opslag van wettelijk voorgeschreven monitoring voor de microbiologische criteria voor levensmiddelen (Verordening (EG) nr. 2073/2005). Zo nodig kan de COV er extra aandachtspunten aan toevoegen. De leden van de COV zijn op de algemene ledenvergadering (feb. 2016) akkoord gegaan met de (investering in de) bouw van de database en met de deelname voor het aanleveren van data en de methodiek (kurkboor).
De centrale database levert de COV en lid-bedrijven algemene informatie over de kwaliteit en de voedselveiligheid van Nederlands vlees.
Supply Chain Initiative
De vleesbedrijven verenigd in de COV onderschrijven het Europese initiatief The Supply Chain Initiative. Dit plan is ontwikkeld door zeven Europese samenwerkingsverbanden om eerlijke handel in de voedselketen te stimuleren. In The Supply Chain Initiative spraken de deelnemers een set van ‘Principles of Good Practice’ af, aangevuld met een lijst van voorbeelden van eerlijk en oneerlijk zaken doen in verticale ketenrelaties. De afspraken zijn geaccepteerd door de ‘High Level Forum for a Better Functioning Food Supply Chain’ van de Europese Commissie.