Bij eerdere incidenten is de COV erop gewezen dat zij in algemene inkoopvoorwaarden (voor de leden) geen ketenaspecten heeft staan en dat daar een kans ligt om extra garanties te helpen afdwingen. Het gebruik van besmet veevoer door een veehouder kan enorme consequenties hebben voor een slachterij (tot recall). Ook als veehouders niet zouden voldoen aan regelgeving inzake kwaliteitssystemen of zelfcontrole (MKS) kan dit forse gevolgen hebben voor de slachterij. Met het herformuleren van algemene inkoopeisen wil de COV de verantwoordelijkheden duidelijk neerleggen in de keten en garanties vragen voor eisen die voortkomen uit maatschappelijke discussies. De COV heeft zich ten doel gesteld dat de aangesloten slachterijen allen werken met vergelijkbare inkoopeisen waar het gaat om maatschappelijke verwachtingen, het dierenwelzijn of voedselveiligheidsissues. Verantwoordelijkheden rond het zorgvuldig houden en adequaat aanleveren van slachtvee worden daar gelegd waar deze horen en daar kan niet aan worden getornd.
Verantwoordelijkheden neerleggen
Met het herformuleren van algemene inkoopeisen wil de COV de verantwoordelijkheden duidelijk neerleggen in de keten en garanties vragen voor eisen die voortkomen uit maatschappelijke discussies. Het lidmaatschap van de COV heeft daarmee weer extra betekenis gekregen.
Algemene inkoopeisen
De COV heeft zodoende werk gemaakt van nieuwe (algemene) inkoopeisen. In eerste instantie ging het om nieuwe inkoopvoorwaarden. Veel slachterijen werken met eigen inkoopvoorwaarden die op punten kunnen afwijken van COV voorwaarden. Daarom is besloten dat de COV inkoopeisen opstelt en de bij de COV aangesloten slachterijen (minimaal) deze eisen voor levende dieren opnemen in de eigen voorwaarden.
COV-lidmaatschap
Medio zomer 2016 hebben COV-leden de COV inkoopeisen opgenomen in eigen voorwaarden.
In de algemene ledenvergadering (feb. 2016) zijn de COV leden akkoord gegaan met de algemene inkoopeisen, die daarmee (statutair) onderdeel geworden zijn van het COV-lidmaatschap, dat zo extra betekenis heeft gekregen.
-
De koper (slachterij):
- is deelnemer aan een door de NVWA aangemeld/geaccepteerd ketenborgingssysteem dat als zodanig is opgenomen op de website www.ketenborging.nl of werkt op een gelijkwaardige, gecertificeerde wijze;
- stelt volledige en werkende R&O-voorzieningen beschikbaar aan transporteurs, die vee komen afleveren;
- hanteert een afleverprotocol ‘schone dieren’
- neemt het hem verkochte vee niet af, indien verkoper en/of transporteur niet aan de in deze leveringsvoorwaarden opgenomen verplichtingen voldoet.
De verkoper (veehouder/handelaar)
- is deelnemer aan een door de NVWA aangemeld/geaccepteerd ketenborgingssysteem dat als zodanig vermeld op de website www.Ketenborging.nl of werkt op een gelijkwaardige, gecertificeerde wijze;
- heeft aantoonbaar een productaansprakelijkheidsverzekering met een afdoende risico-dekking tenzij koper en verkoper een andere contractuele relatie hebben
- garandeert dat alleen veevoer wordt gebruikt van eigen productie en/of geproduceerd onder de voorwaarden van SecureFeed/GMP+.
- verkoper levert dieren schoon af en accepteert de sanctiebepalingen of herstelacties van het afleverprotocol ‘Schone dieren.’
Aan dit overzicht kunnen geen rechten worden ontleend. -
De transporteur
- voldoet minimaal aan wettelijk voorgeschreven transporteisen en beladingsgraden
- werkt met een door de NVWA geaccepteerd ketenborgingssysteem of met een gelijkwaardige transportmodule
- is verantwoordelijk voor transportrisico’s tot het vee de laadklep verlaat
- heeft een adequate productaansprakelijkheidsverzekering met voldoende risico-dekking
- verplicht zich bij de aflevering minimaal te werken volgens de op de slachtlocatie geldende regels voor het reinigen en ontsmetten van transportmiddelen;
Kwaliteit
Als levering plaatsvindt in het kader van een aanvullend kwaliteitssysteem dan verplicht koper (slachterij) zich vast te stellen dat de houder van de dieren ook deelnemer aan het systeem is.
De dierhouder garandeert te voldoen aan de eisen van zelfcontrole Monitoring Kritische Stoffen (MKS). Niet-deelnemers moeten aantonen hoe zij hieraan voldoen.
Mocht vee worden afgeleverd, dat niet aan de monitoringsplicht MKS voldoen, dan accepteert verkoper (de kosten van) extra onderzoek.
De verkopende dierhouder werkt met 1 op 1 met een geborgde dierenarts in het kader van de antibiotica reductie.
Een verkoper varkenshouder voldoet aan alle eisen in het kader van het onderzoek op Salmonella en geeft via de VKI de status van het bedrijf door waar de dieren zijn gehouden.
Aan dit overzicht kunnen geen rechten worden ontleend.