Achtergrond anti-dumping onderzoek China voor Europees varkensvlees
De Chinese overheid is op 17 juni een anti-dumping onderzoek gestart naar de invoer van Europees varkensvlees. De start van dit onderzoek was enkele dagen nadat de Europese Commissie voor producenten van Chinese elektrische auto’s voorlopige (en nog niet geinde) importheffingen heeft ingesteld op de invoer van batterij-elektrische voertuigen (BEV’s) uit China.
Deze heffingen komen voort uit een Europees anti-dumping onderzoek dat de Commissie in oktober 2023 heeft geopend naar de invoer van BEV’s uit China.
In januari dit jaar was China ook al een anti-dumping onderzoek gestart tegen Europese cognacproducenten.
Dumping
Van dumping is sprake als producten worden verkocht voor een prijs die lager is dan de normale waarde, die gedefinieerd is als de prijs waarvoor het product wordt verkocht op de thuismarkt, of de prijs gebaseerd op kostprijs en marge.
Chinese onderzoek
Het Chinese onderzoek betreft een aantal fases.
In een eerste fase heeft de Chinese overheid op 17 juni 2024 aangekondigd dat ze een onderzoek willen starten naar varkensvlees uit Europa dat wordt verkocht op de Chinese markt. Europese producenten en exporteurs van varkensvlees zijn hierover geïnformeerd door China en gevraagd om zich te registreren als betrokken partij bij dit onderzoek. Het niet registeren kan leiden tot een hogere heffing in de toekomst voor dat specifieke bedrijf.
Alle Nederlandse exporteurs van varkensvlees naar China hebben zich geregistreerd, alsook COV als vertegenwoordiger en belangenorganisatie voor de Nederlandse vleessector. Dit binnen de door China gestelde deadline van fase 1.
Kort daarop, op 18 juli 2024, heeft de Chinese overheid de volgende fase ingezet in het onderzoek. Hierbij is uit de grote groep van meer dan 2.000 geregistreerde Europese bedrijven een selectie gemaakt van 3 bedrijven uit de 3 grootste varkensvlees exportlanden van de EU, (Spanje, Denemarken en Nederland). Namelijk Danish Crown (Denemarken), Litera (Spanje) en Vion (Nederland). Deze bedrijven zijn dusdanig van aard dat zij in de ogen van China een representatief beeld vormen voor de gehele varkensvleessector van de EU.
Deze 3 bedrijven zullen naar verwachting in de komende fase dieper bevraagd worden door middel van een nog door China te maken questionnaire. De 3 Europese bedrijven krijgen 5 weken om de naar verwachting extreem uitgebreide questionnaire in te vullen en allerhande data aan te leveren. Dit met hulp van de nodige experts in zaken van anti-dumping. Het onderzoek kan worden vervolgd met hoorzittingen ter plaatse en verzoeken om aanvullende informatie waar de bedrijven aan mee moeten werken.
Deze data en het daaropvolgende onderzoek is dusdanig omvangrijk dat China al heeft aangegeven niet meer bedrijven te kunnen onderzoeken. Dit benadrukt de positie van deze 3 bedrijven als modelbedrijf voor de gehele Europese varkensvlees export.
Verdere procedure
Nadat de Europese bedrijven de benodigde data aangeleverd hebben bij de Chinese overheid zal deze worden geanalyseerd in Beijing en zal mogelijk om nadere uitleg worden gevraagd. Het is duidelijk dat deze informatie zal worden gebruikt om maatregelen voor te bereiden tegen de gehele Europese varkenshouderij door middel van hogere importtarieven.
De gehele procedure vindt plaats conform de daarvoor geldende regels in WTO-verband en eindigt ten laatste juni 2025 (in geval van speciale omstandigheden kan dit verlengd worden met 6 maanden). Een (veel) eerdere afronding is echter ook mogelijk.
Desondanks zal de gehele varkensvleesketen goed en transparant meewerken aan dit onderzoek. Ook de Europese overheid en nationale overheden begrijpen het belang van het voorkomen van handelsbelemmeringen op het gebied van varkensvlees en zijn op de hoogte van het onderzoek en de maatschappelijke gevolgen van deze handelsbeperkingen.
Belang van export van specifieke delen van het varken
Europese consumenten eten steeds minder oren, pootjes, staarten en ingewanden van varkens. Producten die juist geliefd zijn in China. China is hierdoor een belangrijke markt om het gehele varken optimaal te kunnen verwaarden. Dit gaat voedselverspilling tegen en is van belang om varkensboeren een betere prijs voor de varkens te kunnen betalen. Dit is weer nodig om de hoge investeringen in verduurzaming te kunnen bekostigen en toekomstbestendig te blijven als varkenssector.
Indien er een hogere importheffing komt voor Europees varkensvlees en producten naar China zal dit ervoor zorgen dat er minder van deze producten naar China zullen gaan en een varken dus minder opbrengt. Dit verschil in prijs zal zich dan doorvertalen naar een hogere prijs voor de Europese consument voor varkensvlees.