search

Nieuws

Vleessector wil uitstel fysieke inspecties in VK

Vleessector wil uitstel fysieke inspecties in VK
30 april 2024 | Algemeen

Bron: Boerderij/ Persbureau ANP

Het Verenigd Koninkrijk moet de fysieke controles op dierlijke en plantaardige producten uit de EU voorlopig uitstellen, meent de Centrale Organisatie voor de Vleessector. De inspecties beginnen dinsdag 30 april, maar volgens de COV is er nog veel onduidelijk. "Als de kosten stijgen en we niet meer kunnen voldoen aan de levertijden, dan sluiten we lege schappen niet uit", zegt beleidsmedewerker Ruben van Rooij.

Volgens van Rooij kan het Verenigd Koninkrijk beter nog even de tijd nemen om zich goed voor te bereiden op de controles. "Het is allemaal heel snel gegaan. Ik heb een sterk vermoeden dat ze er nog niet klaar voor zijn. Uitstel geeft tijd om de gevolgen beter in te schatten."

De beleidsadviseur zegt dat er vrees is of onder meer de bijbehorende systemen klaar zijn voor de controles, die voortkomen uit de Brexit. "Wat als je stil komt te staan en moet wachten? De praktijk moet het uitwijzen, maar we houden ons hart vast. Een aantal bedrijven legt al voorraden aan, maar dat is lastig als het gaat om dagverse producten. Vers vlees moet binnen een paar uur aan de overkant zijn."

Ook maakt de beleidsmedewerker zich zorgen over de kosten die de inspecties met zich meebrengen. Hij schat in dat dit zeker om enkele tientallen euro's per zending gaat.

Het Verenigd Koninkrijk is van oudsher een belangrijke exportmarkt voor de Nederlandse vleeswarensector, zegt Van Rooij. Volgens hem levert ons land op jaarbasis voor zo'n 600 miljoen euro aan varkensvlees, waaronder bacon, en voor rond de 100 miljoen euro per jaar aan rundvlees.

Lees het hele bericht hier

Duidelijkheid
Sinds Brexit moeten er checks plaatsvinden bij import uit de EU naar het VK, maar de exacte invulling is bij importeurs en exporteurs nog niet altijd even duidelijk. Sinds eind januari hadden dierlijke producten al een certificaat nodig. Daar komt nu een fysieke controle bij. Bij dit laatste zijn we afhankelijk van hoe goed het Verenigd Koninkrijk die controles heeft ingeregeld.

Uitstel van de controles geeft wellicht onzekerheid, maar het is belangrijk dat zaken goed kunnen doorlopen. Momenteel is er toch vrees dat problemen kunnen ontstaan bij de import van producten. Duidelijkheid en een vloeiende importprocedure zijn dus nodig, want vleesproducten moeten dagvers aankomen en dan zijn hick-ups in de logistiek onwenselijk.