search

Nieuws

Conclusies IARC niet representatief voor consumptie vleeswaren in NL

Conclusies IARC niet representatief voor consumptie vleeswaren in NL
26 oktober 2015 | COV-nieuws

De COV sluit zich aan bij het standpunt van de Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie (VNV) en verwerpt de indeling van verwerkt vlees en vleeswaren in categorie 1 door het IARC. Het risico op kanker is complex en niet afhankelijk van een enkel attribuut, maar afhankelijk van veel meer factoren (leeftijd, genetica, dieet, leefomgeving en leefstijl).

Verwerkt vlees en vleeswaren bevatten veel belangrijke voedingsstoffen zoals proteïnen, vitaminen en ijzer. Nederlanders eten gemiddeld 20 gram vleeswaren per dag, beduidend lager dan wat als overmatig wordt gezien (meer dan 50 gram per dag).

Het IARC geeft zelf expliciet aan het plaatsen van vleeswaren in categorie 1 niet betekent dat het dezelfde sterkte van bijdrage tot kanker heeft als roken en asbest.

Zie hier het persbericht van de VNV.

Algemene achtergrondinformatie over het onderwerp leest u op www.vlees.nl in het themadossier ‘vlees en kanker’