search

Nieuws

Dierenbescherming: ‘dierenwelzijn heeft aandacht in slachtproces'

Dierenbescherming: ‘dierenwelzijn heeft aandacht in slachtproces'
04 juli 2016 | COV-nieuws | Veel meer dan vroeger wordt de nadruk gelegd op een diervriendelijker leven, maar ook op weg naar hun laatste bestemming verdienen dieren respect.

‘Veel meer dan vroeger wordt de nadruk gelegd op een diervriendelijker leven, maar ook op weg naar hun laatste bestemming verdienen dieren respect. In de nieuwe slachterij van Westfort in IJsselstein zie ik dat veel rekening wordt gehouden met het welzijn van de dieren.’ Dat schrijft Bert van den Berg van de Dierenbescherming in een blog over een bedrijfsbezoek aan het COV-lid bedrijf Westfort.
Van den Berg ziet bij het bedrijf veel nuttige informatie om straks ook andere varkens van te kunnen laten profiteren.

Geen pretje
‘Je ontkomt er niet aan om ook het slachten zelf te aanschouwen,’ schrijft Van den Berg’. ‘Het bewusteloos maken van de dieren ('bedwelmen') is geen pretje. Het gebeurt in Nederland met elektrische schokken of met gas (CO2). Beide systemen hebben voor- en nadelen. Om definitieve uitspraken te doen, is meer onderzoek nodig. Wij willen dat de bedwelming in ieder geval snel gebeurt. Bij Westfort lijkt dat gelukkig het geval. Razendsnel laat het bedrijf de varkens afzakken in een put met 80% CO2. Het leed - schrik en keelirritatie - is snel geleden en van het slachtproces dat volgt, merken ze niets.’

Lees verder: www.dierenbescherming.nl/wat-wij-doen/actueel/blogs/blog-overzicht/papieren-tijgers-en-echte-varkens