search

Nieuws

Dierenwelzijn bij vleesaankoop niet ‘on top of mind’

Dierenwelzijn bij vleesaankoop niet ‘on top of mind’
26 mei 2016 | COV-nieuws | Consumenten kiezen hun vlees vooral op de prijs-kwaliteit verhouding. De meeste mensen kijken naar de kleur, de hoeveelheid in grammen en de houdbaarheid en bedenken wat je ermee kan doen en hoe je het thuis kan bereiden.

Consumenten kiezen hun vlees vooral op de prijs-kwaliteit verhouding. De meeste mensen kijken naar de kleur, de hoeveelheid in grammen en de houdbaarheid en bedenken wat je ermee kan doen en hoe je het thuis (voor het gezin) lekker of makkelijk kan bereiden. Dat zegt woordvoerder Van de Riet namens Vlees.nl in de veelbesproken en breed gewaardeerde documentaire Vleesverlangen van Marijn Frank.

Volgens Van de Riet is het voor aanbieders en producenten van vlees zeker belangrijk om duidelijk te maken dat het met het dierenwelzijn in Nederland wel goed zit. Maar het dilemma is dan steeds, dat je de kopende consument er te pas en te onpas aan helpt herinneren, dat het vlees van dieren wordt gemaakt. Dat is en blijft volgens Van de Riet voor velen bij de boodschappen, bij het koken of onder het eten een ongemakkelijke of zelfs onwelkome boodschap.

In de documentaire gaat Marijn Frank (bekend van de Keuringsdienst van Waarde) als jonge moeder op zoek naar haar niet te bedwingen behoefte aan vlees. Ze zoekt antwoorden op de vraag of ze het voor zichzelf kan verantwoorden om haar kleine dochtertje vlees te geven. Ze gaat in therapie, voert tal van gesprekken (onder meer met Vlees.nl) en loopt stage bij een (kleine) slachter. Daar wil ze als zelfbenoemde ‘vleesjunk’ onder ogen zien wat de slacht (en het uitsnijden) van een rund met zich meebrengt, wat het met je doet om het eventueel zelf te doen...

Na een première op het filmfestival in Amsterdam, een rondgang langs diverse filmhuizen en het filmfestival van Berlijn, is Vleesverlangen onlangs tweemaal op prime time uitgezonden bij de NPO en heeft het ook tweemaal enkele honderdduizenden kijkers gekregen.

Vlees.nl
Het platform Vlees.nl wil de wereld van de vleesconsumptie juist wel in verbinding brengen met die van de productie: voor iedereen die gewoon wat meer wil weten. Zo biedt het platform service informatie over het bewaren en bereiden van vlees en ook honderden vleesrecepten, maar daarnaast ook tientallen themadossiers met tal van achtergrondinformatie over het houden van dieren en de productie van vlees. De COV steunt Vlees.nl.