search

Nieuws

COV: oproep aan alle slachterijen om personeel te testen op corona

COV: oproep aan alle slachterijen om personeel te testen op corona
25 mei 2020 | COV-nieuws

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) roept alle grote en middelgrote slachterijen op om hun personeel te testen op het coronavirus. “De resultaten van de testen onder medewerkers van enkele Nederlandse vleesbedrijven gaven een onverwacht hoog percentage besmette werknemers. Om eventuele verdere besmetting voor te zijn en om werknemers in deze bedrijven een veilige werkplek te kunnen blijven bieden, moet dit nu snel gebeuren. Wij roepen de overheid en GGD op om dit op korte termijn mede te bewerkstelligen”, aldus Algemeen Secretaris Richard van der Kruijk.

De Nederlandse vleessector is een vitale industrie. Medewerkers in onze bedrijfstak hebben van meet af aan doorgewerkt op locatie om hun maatschappelijke rol in de voedselvoorziening zo goed mogelijk in de frontlinie van het coronavirus te vervullen. De recente cijfers van de GGD maken duidelijk dat ook personeel in de slachterijen inmiddels geraakt wordt door het virus. Dat vindt de COV zorgelijk. Opvallend daarbij is de constatering dat het virus kennelijk bij positief geteste werknemers aanwezig kan zijn, zonder dat dit tot klachten leidt.

Het is nog steeds niet duidelijk wat precies de bron van de besmetting is. Om die reden zijn uitspraken over naleving van RIVM-maatregelen en inzet van arbeidsmigranten in de sector voorbarig zolang als het bron- en traceringsonderzoek van de GGD geen volledige duidelijkheid heeft gegeven.

Aan de andere kant kunnen en willen we de cijfers en signalen ook niet negeren. Al eerder heeft de COV een oproep gedaan voor uitgebreid testen. De COV wil dat personeel van de slachterijen de komende dagen met voorrang door de GGD op corona wordt getest. Daarbij pleit de COV ervoor om werknemers die zijn getest en het coronavirus niet hebben wel naar hun werk te laten gaan. De continuïteit van de levering van vlees en vleeswaren voor de Nederlandse voedselvoorziening loopt anders gevaar.