search

MEEST DUURZAME SLACHTERIJ STAAT IN HEETEN

In de nieuwe runderslachterij van Hutten Traditional Beef in Heeten wordt eigen stroom opgewekt en warm water aangemaakt zonder gasaansluiting. Hiermee mag het bedrijf zich de duurzaamste runderslachterij van Europa noemen.

Een zo laag mogelijk waterverbruik, een zo laag mogelijk energieverbruik, duurzame energie, geen gas verbruik en het maken van een topproduct. Met deze doelstelling begon Hutten Traditional Beef vier jaar geleden aan de bouw van een nieuwe slachterij. “Wij zijn één van de oudste slachterijen van Nederland. Om zo lang te kunnen bestaan heb je een visie nodig. Wij hebben ook hier weer naar de toekomst gekeken”, vertelt Rick Hutten. “Wij willen zo duurzaam mogelijk werken en een voorbeeld zijn voor de sector.”

Ongekend project
En dat is gelukt. Vier jaar geleden besloot Hutten over te gaan op de bouw van een nieuwe slachterij. Jaren van oriënteren, het bezoeken van projecten in het buitenland en het bekijken van technische mogelijkheden gingen aan de bouw vooraf. “Een absoluut ongekend project”, zegt projectleider Hutten nu.

Wat staat is een pand van twee verdiepingen, die zo zijn ingedeeld dat temperatuurverschillen vermeden worden en het energieverlies wordt gereduceerd. Voor het opwekken van stoom en de aanmaak van warm water is geen gasaansluiting nodig. Alle energie en warmte die het bedrijf gebruikt worden door eigen installaties opgewekt.

Hutten maakt hiervoor gebruik van een zogenaamde NH3-koelinstallatie, dat het hart van het bedrijf vormt. Door middel van doordachte schakelingen en technologieën die aan elkaar gekoppeld zijn worden kantoren verwarmd, ventilatielucht behandeld en water voorverwarmd. Dit water wordt indien nodig verder verwarmd door warmtepompen. Vrijgekomen warmte van pas geslachte dieren wordt gebruikt voor het drogen van de wasstraat. Laad- en loskuilen voor vrachtwagens zijn altijd bereikbaar dankzij een verwarmd wegdek.

Vier sterren
Hutten is trots op de ‘Excellent vier sterren’ van BREAAM die behaald zijn. BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment, dat een standaard stelt voor een duurzaam gebouw. Voor Hutten geeft deze certificering absoluut meerwaarde. “In onze sector zijn de marges uiterst klein en wij stellen hoge eisen aan ons eindproduct. Grote investeringen worden enkel gedaan als dit een meerwaarde heeft voor ons product, medewerkers of voor de klant. Milieubewust bouwen en kosten besparen is een combinatie waarnaar iedereen op zoek is.”