search

INNOVATIEF EN ZORGVULDIG SLACHTEN BIJ WESTFORT

Westfort heeft eind 2015 een unieke, innovatieve slachterij geopend in IJsselstein. Hier wordt de eigen energie opgewekt, zijn stallen verwarmd en wordt gewerkt met een hypermodern verdovingssysteem. “Onze drijfveer is kwaliteit en dierenwelzijn.”

Hoe minder stress, des te beter voor het varken, hoe hoger de kwaliteit van het vlees. Jaap de Wit Sr, verantwoordelijk voor de inkoop bij Westfort, legt tijdens een rondleiding uit wat de filosofie is van het familiebedrijf dat al generaties lang gespecialiseerd is in de verwerking van varkensvlees.

Aan de rand van IJsselstein, naast het pand waar vlees verwerkt wordt, is eind 2015 de nieuwe slachterij geopend. De twee gebouwen zijn met elkaar verbonden door een gesloten, glazen brug waar de karkassen hangend aan een rails doorheen gaan. “Letterlijk een stukje transparantie.”

Rust in de stal
Dierenwelzijn begint voor Westfort al bij het transport. Wie varkens laat aanvoeren in veewagens met gedempt licht en dwarsventilatie krijgt een extra toeslag per varken. De dieren worden gelost in ruime plekken. De stal, waar plek is voor 3000 varkens, heeft een verwarmde vloer. De Wit: “Door de warmte worden de dieren niet stram zoals wel gebeurt bij een koude, natte vloer. Ze gaan ook sneller liggen waardoor er rust in de stal heerst.”

Boven de stallen hangen verschillende gekleurde lampen. Deze staan voor de diverse vleesconcepten, van het Duurzame Varkensvlees van KDV tot een eigen biologische lijn, waar mee gewerkt wordt. Om deze verschillende stromen varkensvlees gescheiden te houden heeft elk vleesconcept een eigen kleurcode, die ook terugkomt in het licht boven de stallen. “Zo is voor iedereen altijd duidelijk met wat voor een concept wordt gewerkt.” Led-lampen zijn niet alleen energiezuiniger, ze geven minder warmte af waardoor ook op koeling bezuinigd kan worden.

Varkensfluisteraar
Voor het lossen en drijven van de varkens richting verdoving is een protocol opgesteld samen met een varkensfluisteraar. “Die kent het gedrag van de dieren goed en onderwijst medewerkers hoe ze met de dieren moeten omgaan”, aldus De Wit. Door het hele pand heen hangen dan ook camera’s ter controle. “Zodat het geleerde niet afzwakt.” Een uitgerust dier geeft kwalitatief veel beter vlees. De Wit: “Bij stress komen er stoffen vrij die de kleur en houdbaar van vlees kunnen beïnvloeden. Dit vlees is zachter, beter van smaak.”

Het verdoven van de dieren gebeurt ook op een innovatieve manier. Het bedrijf MPS (Meat Processing Systems) is wereldwijd leverancier van geautomatiseerde slachtlijnen voor varkens, runderen en schapen, snijlijnen en ontbeensystemen, intralogistieke systemen voor de voedselindustrie en industriële afvalwaterzuiveringssystemen. Voor Westfort maakte MPS een supermoderne slachtlijn met koelcellen en productverwerkingslijnen. De slachtsnelheid komt hierdoor op 650 varkens per uur. Alles draait hierbij om dierenwelzijn, automatisering en duurzaamheid.

Verdovingsliften
De Wit laat vanachter een glazen wand zien hoe de varkens, in groepen van 8, in vier verdovingsliften komen te staan. Deze liften zakken in de grond waar de dieren met CO2 verdoofd worden. In een soort comateuze toestand, “klinisch dood”  komen de dieren de liften uit waarna ze via een lopende band het slachthuis ingaan. Achter het systeem gaat veel automatisering schuil. Niet alleen moet precies de juiste hoeveelheid CO2 gebruikt worden. Het systeem zit zo in elkaar dat als een lift om wat voor reden dan ook uitvalt, de rest gewoon blijft werken. Overigens zijn voor de slachtcapaciteit van Westfort drie liften voldoende, maar voor de rust van de varkens is er gekozen voor vier liften die los van elkaar draaien, waardoor de dieren nooit onnodig hoeven te wachten.

Deze werkwijze, ten tijden van het gesprek is het nieuwe gebouw nog maar een paar weken operationeel, kan op grote belangstelling rekenen van slachterijen wereldwijd. Het hele proces is dan ook te volgen via skyboxes: ramen waardoor het hele slachtingproces gevolgd kan worden. Vanuit daar is onder andere te zien hoe organen verwijderd worden. Deze gaan naar een aparte koelcel waar het in drie uur tot drie graden wordt gebracht en vervolgens direct verpakt voor met name de Aziatische markt. De Wit: “Verser en sneller kan niet.”

Eigen energie
Het meest trots is hij op de vergistingsinstallatie die afvalstromen omzet in energie. “Uniek.” Westfort produceert 20% van de eigen benodigde elektriciteit en 80% van de energie die nodig is voor verwarming. Het vergiste methaangas levert 500 KW aan groene energie per uur. Dat staat gelijk aan de elektriciteit van 1750 grote gezinnen.

Daarnaast worden de reststromen als slib en ongeboren mest verwerkt tot natuurlijke meststoffen. In plaats van 750 ton afvoer per dag is dit nu gereduceerd tot 50 ton. “Het is onze opdracht zo duurzaam mogelijk te werken en hiermee laten wij dat zien.”

Naam: Jaap de Wit Sr.
Functie: inkoper Westfort
Over het bedrijf: Westfort Vleesproducten is een familiebedrijf dat al generaties lang gespecialiseerd is in de verwerking van varkensvlees. De varkens komen van Nederlandse bodem, de producten gaan de hele wereld over. De afgelopen jaren is Westfort uitgegroeid tot een innovatief bedrijf van wereldniveau, waar 900 mensen werken.
Quote: “Onze drijfveer is diervriendelijkheid.”